Bio Shii-take

Sinds kort wordt de shii-take nu ook in onze regio gekweekt op een biologische manier.

Wij bieden deze aan in volgende verpakkingen:

  • potjes van 350 gram
  • kistjes van 2 kg los

Shii-take Shiitake is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. De paddenstoel verkrijgt door droging een nog betere smaak en behoort tot de duurste paddenstoelen die in winkels voor levensmiddelen te koop zijn. In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking, waar zij om bekend staat.

De paddenstoel heeft een lichtbruine tot donkerbruine hoed. De plaatjes zijn aan de steel gehecht en enigszins aflopend. De steel zit meestal in het midden, maar kan soms ook asymmetrisch groeien. Bij jonge paddenstoelen is de rand van de hoed naar binnen gerold. Het oppervlak van de hoed is meestal licht bevlokt.

In China wordt shiitake vanwege de aangename paddenstoelengeur ook 'chiang gu' genoemd, wat zoveel betekent als 'goed ruikende paddenstoel'. Shiitake behoort naast de champignon tot de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld. Er zijn twee soorten op de markt; het meest verkocht is de soort 'tong gu', die dik en vlezig is met een nauwelijks geopende hoed. De dunvlezige soort met een brede geopende hoed wordt 'koshin' genoemd.

Shii-take kan beter niet gekookt worden, in plaats daarvan zijn roerbakken in olie, gepaneerd, frituren, stoven in bijvoorbeeld wijn en grillen met olie in aluminiumfolie delicatessen en daarom zeer aan te raden. Voor alle methoden geldt: niet langer dan 5 minuten, anders wordt de shii-take taai.

Shii take is een perfecte winterchampignon!