Boerenkool of Krulkool

Boerenkool is een typische wintergroente die al ruim 2000 jaar als groente bekend is bij ons.

Dit is een van de wintergroenten die zeer winterhard is, boerenkool verdraagt temperaturen tot -15degC. Daardoor kan je de bladeren van de boerenkool nog ver in de winterperiode blijven oogsten voor een gezonde portie verse groenten op je bord, rechtstreeks uit de moestuin.

Bovendien is boerenkool een heel voedzame groente die heel wat goede eigenschappen en gezonde bestanddelen bevat, zodat het zeker een goed idee is om eens wat vaker deze wintergroente op het menu te zetten.

Waarom boerenkool zo gezond is...

- bevat veel vezels: door de vele vezels die boerenkool bevat, bevordert deze groente de vertering en darmtransit. De vezels zorgen er ook voor dat de koolhydraten die je erbij eet trager opgenomen worden, zodat een bloedsuikerpiek vermeden wordt.

- zit boordevol anti-oxidanten: zijn goed tegen de veroudering en helpen mee om kanker te voorkomen.

- heeft een ontstekingsremmende werking: door de hoeveelheid omega-3-vetten in boerenkool, draagt deze bij aan het tegengaan van o.a. artritis, astma en auto-immuunziekten.

- helpt bij de preventie tegen hart- en vaatziekten: Boerenkool eten kan helpen om je cholesterol te verlagen.

- is een hulp bij detoxen - ontgiften: Het bevat veel vezels en zwavel, wat beiden bijdraagt aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van je lever.

- is rijk aan ijzer: IJzer is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam; het helpt bij de vorming van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het transport van zuurstof naar alle delen van het lichaam, bevordert de groei van cellen, helpt de lever beter te werken, enz.- bevat veel calcium: Calcium heeft je lichaam nodig om stevige botten te behouden, osteoporose te voorkomen en een gezond metabolisme te behouden.

- bevat veel vitamine A: Vitamine A is goed voor je ogen en je huid. Bovendien zou het ook helpen bij het voorkomen van o.a.  longkanker en keel- en mondholte kanker.

- is rijk aan vitamine C: Vitamine C is onmisbaar voor je immuunsysteem en je metabolisme.

- bevat veel vitamine K: Vitamine K speelt een rol in de bloedstolling en draagt bij aan gezonde botten. Voldoende inname van vitamine K zou ook helpen beschermen tegen verschillende soorten kanker.

Boerenkool bevat ook nog veel andere voedingstoffen.

In boerenkool zitten o.a. ook nog magnesium, foliumzuur en andere vitamines in lagere dosissen.